top of page

Co vědět o sebeobraně?

Čas od času se k nám dostane z různých médií zprávy o násilných útocích. Násilných útocích na dítě nebo ženu. Násilných útocích v souvislosti s migrantskou krizí a dalších. Pesimista by si mohl myslet, že se svět začal řítit do záhuby a že všichni brzo zemřeme v důsledku násilných činů. Je to však pouze dojem, který vytvářejí čím dál pohotovější a přesvědčivá média, která si nedělají hlavu s tím co pravda je a co ne. Jejich práce je zaujmout. Tím hlavně myslím různá agitační a jinak neseriózní media. Statistický pohled do historie však napovídá, že se situace až na občasné výkyvy nijak zásadně nemění a to v horizontu x desítek let (graf teroristických útoků). Četnost znásilnění je přibližně stejná, počet únosů dítěte také a jiných násilností také (mapa kriminality).


Nehledě však na to co je výše napsáno, násilné útoky vždy byly a budou. Násilí je lidem a společnosti vlastní bez ohledu na to jak moc je či není humanizovaná, jestli obsahuje či neobsahuje menšiny, jestli uznává 10 a nebo žádného boha, jestli je komunistická nebo teokratická a jestli zrovna migrovala nebo zůstává na místě už tisíc let. Občasné násilí je tu zkrátka s námi a mělo by být nepsanou povinností každého člověka si s tímto umět (aspoň částečně) poradit. Zde je pár tipů, které by mohly vnést světlo do společenského povědomí o schopnosti bránit se.


Buďte v kondici

Kdo uteče, ten vyhraje. Tak zní první a asi nejzákladnější pravidlo sebeobrany. Umíte běhat? Kdy jste to naposled zkoušeli? Jsem tělocvikářem z povolání a ročně mi pod rukou projde mnoho desítek mladých lidí. Nezasvěcený člověk by ani nevěřil, kolik z těch lidí neumí udělat kotoul, aniž bych současně necítil strach o jejich zdraví.


Pravda je taková, že silného člověka bude vždycky těžší přemoci. Ať jste muž nebo žena, silný nebo slabý jedinec. Pořád jde pracovat na tom, abyste na tom byli lépe než hodně špatně. Nikdy není pozdě začít.


Nutná obrana ve chvíli nutnosti

„To víš, že jo, jednu mu natáhnu a půjdu za to do kriminálu“.

Ano i takové věty jsou slyšet od lidí a ano, když někomu natáhnete v nevhodnou chvíli a nevhodným způsobem, tak by z toho mohl být problém. Je však několik faktů, které je dobré míti na paměti.


Kdo dostane první ránu, ten je v nevýhodě. Vaším úkolem je udělat maximum pro to, aby ten kdo inkasuje první, jste nebyli vy. Každý má právo na obranu v případě nutnosti. Studuje se léta na to, aby se v problematice právních aspektů sebeobrany člověk vyznal. Tento článek na rozepsání veškerých podrobností určitě stačit nebude. Trochu více se o tom ale mluví v záladních kurzech sebeobrany.


Zvykejte si na kontakt

Když se kácí les, lítají třísky. Ve chvíli kdy přijde na nejhorší a není úniku, tak je dobré umět rány rozdávat, zároveň je ale nezbytné aby člověk sám uměl určitou úroveň kontaktu snést. Fyzický kontakt je jednou z nejzákladnějších lidských forem komunikace. Člověku 21. stol. se však úspěšně daří tento fakt potlačovat a vytěsnit, což je tristním faktem. Efektivní kurz sebeobrany však tyto aspekty znova rozvíjí.


Učte se sebeobranu

Nejedná se o rozsáhlé a sofistikované systémy ani léta tréninku různých bojových umění. Vše je otázkou několika základních principů, kterými je třeba se řídit a které mohou naprosto zásadně ovlivnit výsledek akce. Je však nezbytnost si tyto principy osvojit a dostat pod kůži. Jinou metodu než praktický trénink zatím nikdo nevymyslel. Zkuste to například zde. Lektoři jsou vybaveni adekvátní ochranou pro věrohodný nácvik sebeobranné akce a vy si tak můžete nacvičit protiútoky v intenzitě, která se velice blíží té reálné.


Sebeobrana není jar na nádobí

Na trhu je spousta produktů kurzů sebeobrany, kde se lidem prezentuje zaručená efektivita. Mnoho z takových jsou systémy léta ověřené v armádách a snaží si na této image vybudovat legitimitu mezi běžnými lidmi. Hlásají do světa, jak jsou účinné a že jsou vlastně nejúčinnější.


Nenechte se zmást. Sebeobrana není jar na nádobí, který umyje každou skvrnu. Vždy je rozhodující moment překvapení a momentální stav okolností, který bude a nebo nebude hrát na vaši stranu. Co je však nutné vědět, že cíleným tréninkem se můžete naučit tyto okolnosti usměrňovat ve svůj prospěch a snižovat tak pravděpodobnost vašeho neúspěchu (zranění, smrti…).




Sebeobrana Praha logo
bottom of page